LocatieBarneveld
WerkzaamhedenOntwerp aanbouw en interieurontwerp
Jaar2015

De oude situatie van het object aan de Amersfoortsestraat 21 bestond uit een monumentale woning (1860) met aanbouw op de begane grond en de eerste verdieping aan de achterzijde (1970). Geschakeld aan het monumentale pand was een bedrijfsruimte gevestigd die dienst deed als bloemenwinkel.

Het object is door haar situatie uitermate geschikt voor realisatie van meerdere huur appartementen en bedrijfsruimte. Het idee is om in het monumentale pand op de beganegrond een groot appartement te creëren. De zogenaamde schuur aan de linker voorzijde zal weer bewoond worden en dienst gaan doen als eetkamer/keuken. De oorspronkelijke ensuite wordt teruggeplaatst en verbindt zo de eetkamer met de woonkamer. De eerste verdieping wordt in de lengte opgesplitst voor het tweede en derde appartement. Op de eerste verdieping is genoeg dakterras aanwezig om woning 2 en 3 te voorzien van buitenruimte. Het vierde appartement is op zolder gevestigd.

De oorspronkelijke gevels van het monumentale pand kunnen in het nieuwe plan worden behouden en zullen worden gerenoveerd. Het plan is om de luiken terug te plaatsen, de snijvoeg te herstellen en het schilderwerk aan te pakken. De wens is om het dak van buitenaf te isoleren. Daarbij komt het dakvlak 80 mm hoger te liggen. De brede monumentale goot is zo breed (500mm) dat deze geen problemen geeft bij het verhogen van het dakvlak. Door het gedeeltelijk loskoppelen van de bedrijfsruimte en het weghalen van de trap met overkapping ontstaat er een beter straatbeeld. Door het plaatsen van een beukenhaag aan de straatzijde en de erfgrens zal het pleintje een minder open karakter krijgen waardoor het meer aansluiting vindt op het straatbeeld.